Veilig werken in de winter aan het water 

Werken aan of nabij watergebieden zoals kanalen en rivieren brengt in de winter unieke uitdagingen met zich mee. Om veilig en comfortabel te kunnen werken, zijn er verschillende persoonlijke en organisatorische maatregelen die genomen kunnen worden. 

Persoonlijke Maatregelen voor Koude Weersomstandigheden 

  1. Thermokleding: Draag meerdere lagen kleding, met een basislaag die vocht afvoert, een isolerende laag voor warmte, en een waterdichte buitenlaag. 
  1. Bescherming voor Extremiteiten: Gebruik thermosokken, handschoenen en een muts, aangezien het lichaam de neiging heeft eerst de ledematen en het hoofd af te koelen. 
  1. Veiligheidsschoenen: Waterdichte, geïsoleerde veiligheidsschoenen voorkomen onderkoeling en uitglijden. 

Voeding en Drank 

  1. Warm en Energiek: Kies voor voedsel en dranken die energie leveren en het lichaam warm houden, zoals soepen, warme volkorenproducten, en warme, suikervrije dranken. 
  1. Alcohol: Alcohol verwijdt bloedvaten, wat leidt tot sneller warmteverlies. Dus is ook na het werk geen opwarmertje… 

Risico’s en Beheersmaatregelen 

  1. Onderkoeling en Bevriezing: Regelmatige pauzes in een verwarmde ruimte zijn cruciaal. Zorg voor noodkits met warmtedekens en warmtegenererende verpakkingen. 
  1. IJzel en Gladheid: Strooi zout of zand op werkplekken om uitglijden te voorkomen. Gebruik anti-slip matjes op strategische plaatsen. 
  1. Snel Veranderende Weersomstandigheden: Houd de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten en pas het werktempo aan om overbelasting te voorkomen. 
  1. Waterveiligheid: Zorg voor voldoende reddingsvesten en veiligheidslijnen. 

Door bovenstaande maatregelen in acht te nemen, kan men de risico’s van werken in winterse omstandigheden aanzienlijk verminderen en een veilige werkomgeving waarborgen. Veiligheid begint echter bij bewustzijn en verantwoordelijkheid van iedereen. Dus ga en blijf met elkaar in gesprek.